Dízel-elektromos párhuzamos hibridhajtás 

Azon járművek esetében, amelyek soha nem hagyják el a várost, a tisztán elektromos meghajtás kitűnő előnyökkel jár, mind a jármű üzemeltetője, mind pedig a társadalom egésze számára. Azokban az esetekben azonban, amikor a járműnek el kell hagynia a várost, és ahol a hatótávolság illetve a teljesítmény egyaránt kulcsfontosságú igény, a dízel-elektromos hibrid hajtás kínál kitűnő alternatívát. A teljesen elektromos, a teljesen dízelüzem vagy a kettő kombinációja első látásra kompromisszumnak tűnhet, mégis egy izgalmas innovatív megoldást jelent. Kiemelkedő előnyöket hordoz mind a vezetés könnyebbsége, mind üzemanyag-megtakarítási szempontból, mivel a használattól függően akár 30 százalékos megtakarítás is elérhető a hagyományos hajtásláncú járművekhez képest. Ezt három fontos módszerrel érhetjük el:

  • Regeneratív fékrendszer. Az elektromos motort fékezéskor generátorként használva a kinetikus energia elektromos energiává alakítható és felhasználható a hajtó akkumulátorok töltésére.
  • Stop & Start funkció. A jármű megállása előtt a dízelmotor automatikusan leáll. Elinduláskor kezdetben csak az elektromos motor működik, és a dízelmotor automatikusan indul be a jármű sebességének, illetve a vezető gyorsítási igényének megfelelően (utóbbit a gázpedál állása jelzi).
  • A dízelmotor méretének csökkentése. Mint a legtöbb mechanikus berendezésnél, a motor hatásfoka a teljesítményigénytől vagy terheléstől függően változik. Általában az adott alkalmazáshoz kiválasztott dízelmotor elegendő teljesítménnyel rendelkezik az igények kielégítéséhez. Dízel-elektromos párhuzamos hibridhajtás esetén kisebb motorral is kielégíthető a teljesítményigény, azonban a gyorsításhoz vagy a meredek hegyoldalakhoz szükséges csúcsteljesítmény a dízelmotor és az elektromos motor párhuzamos működtetésével állítható elő.
E jellemzőkkel óriási üzemanyag-megtakarítás érhető el a városi forgalomban, ahol gyakori a jármű megállítása és elindítása, miközben a városok közötti utakon is otthonosan mozog, így biztosítja a haszongépjárművektől elvárható rugalmasságot.

ECODaily hibrid

Az ECODaily dízel-elektromos párhuzamos hibridhajtású jármű hajtását egy 4 hengeres, 2,3 literes, 116 LE (85 kW) teljesítményű FPT dízelmotor és egy 43 LE (32 kW) teljesítményű háromfázisú szinkron villanymotor-generátor látja el. Az Agile sebességváltó biztosítja a kapcsolatot a motor és az elektromos hajtás vezérlőrendszerei között: a sofőr igényeinek megfelelően automatikusan sebességet vált, és kezeli a tengelykapcsolót. A jármű a hagyományos automata váltós járművekhez nagyon hasonló módon vezethető. Az elektromos hajtáshoz az áramot a nagyteljesítményű, speciális akkumulátor szolgáltatja és a rendszer működési jellemzői biztosítják a fent említett három legfontosabb működési paramétert. A 130 km/órás maximális sebességre képes párhuzamos hibridhajtású Daily mind városi, mind városon kívüli használatra alkalmas, hatótávolságának pedig csak a dízel üzemanyagtartály kapacitása szab határt.

Eurocargo hibrid

A megengedett legnagyobb össztömeg szerint a 7,5 tonnás és 12 tonnás kategóriában elérhető új Eurocargo dízel-elektromos hibridhajtással rendelkezik, így a városi áruszállítási feladatok mellett az autópályákon hasznos nagy sebességű haladás képességét is biztosítja. Mindemellett pedig – a feladattól függően – akár 30 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint hagyományos dízelmotoros társai. A 7,5 tonnás változatot 16 szelepes, négyhengeres, 160 LE (118 kW) teljesítményű Tector Euro V dízelmotor és egy 60 LE (44 kW) teljesítményű villanymotor-generátor egység hajtja hatsebességes félautomata váltón keresztül. Az energiatárolásra 1,9 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor szolgál. A jármű különböző üzemi funkciói többek között a következők: elindulás álló helyzetből tisztán villamos hajtással, a dízelmotor automatikus indítása teljesítményszükséglet esetén, kiegészítő teljesítmény a villanymotor használatával gyorsítás közben és emelkedőkön, Stop & Start funkció és regeneratív fékezés. A 12 tonnás változatot 16 szelepes, négyhengeres, 180 LE (134 kW) teljesítményű Tector Euro V dízelmotor hajtja, a hajtás és az akkumulátor egyéb jellemzői pedig megegyeznek a 7,5 tonnás verzióéval. A szállítható hasznos teher e jármű esetében mindössze 200 kilogrammal kevesebb, mint a hagyományos dízelmotoros modellek esetében. További fejlődést jelent, hogy lassítás közben először automatikusan aktiválódik a motorfék, mielőtt működésbe lépne az üzemi fék.

Dízel-elektromos hibrid hajtásrendszer

A dízel-elektromos sorozat hibridhajtású gépei kompromisszummentes és ideális megoldást nyújtanak a városi személyszállításra. A rendszer alapvetően elektromos hajtású, amely fedélzeti generátorral rendelkezik. A modellek számos tulajdonságukban hasonlítanak a tisztán elektromos változatokra: többek között képesek a kinetikus energia visszanyerésére, így a soros hibridhajtású járművek akár 30 százalékos üzemanyag-megtakarítást is biztosíthatnak a hagyományos dízelmotorosokhoz képest, attól függően, hogy milyen célra használják a modelleket. A járművek ideális megoldást nyújtanak a városi tömegközlekedésben, mert a rögzített útvonalak lehetővé teszik a jármű optimális beállítását a lehető legnagyobb megtakarítás érdekében. Az Iveco az 1990-es évektől kezdve aktív e téren: nagyon sok 6, 7,4 és 12 méteres autóbusz üzemel francia, olasz és spanyol városokban. A 6 méteres változatokat egy 1,2 literes dízel- és egy 43 kW-os elektromos motor, a 7,4 méter és a 12 méter hosszúságúakat pedig egy 2,8 literes dízelmotor, a rövidebbet 150 kW-os, a hosszabbat 164 kW-os elektromos motorral együtt hajt.

## ##